Subscribe:

Ads 468x60px

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ένα υπέροχο κέικ χωρίς ζάχαρη...


Νηστίσιμο για να τρώει η γιαγιά, χωρίς ζάχαρη, με αλεύρι ολικής και με ελαιόλαδο για να τρώνε οι της υγιεινής διατροφής, νόστιμο και δελεαστικό για να τρώμε οι νεότεροι..
Μα πόσο μας φροντίζει όλους αυτή η μαμά! Να μη μας λείπει κανένα θρεπτικό συστατικό, να τρώμε πάντα υγιεινά και νόστιμα..

Και αυτό το κέικ είναι καταπληκτικό! Δύο κομμάτια στο άψε σβήσε έφαγα χθες το μεσημέρι, που μου το έφερε για δοκιμή. Πεντανόστιμο σας λέω. Και δεν καταλαβείνεις ότι δεν έχει ζάχαρη. Έχει τόσα άλλα νόστιμα υλικά μέσα που ξετρελάθηκα με τη γεύση του. Και μη νομίζετε ότι πεινούσα πολύ και γι αυτό μου φάνηκε τόσο νόστιμο. Μόλις είχα ολοκληρώσει το μεσημεριανό μου όταν το δοκίμασα και δεν μπορούσα να σταματήσω να… δοκιμάζω μέχρι που έφαγα δύο κομμάτια απανωτά.

Και αμέσως πήρα τη μητέρα τηλέφωνο για να τη συγχαρώ και να πάρω τη συνταγή. Να τη λοιπόν:

Υλικά
3,5 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
1 κούπα ελαιόλαδο
0,5 κούπα κονιάκ ή λικέρ
1,5 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουτ. γλ. κανέλα και γαρύφαλλο
1 κουτ. γλ. κοφτό σόδα, την οποία διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού
1 μπέικιν πάουντερ
Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, κράνα) κομμένα σε μικρά κομμάτια και αλευρωμένα καλά
0,5 κούπα καρύδια και αμύγδαλα τριμμένα
30-40 γρ. κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 βανίλια
1 κουτ. σούπ. μέλι

Εκτέλεση
Στη λεκάνη του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο, το μέλι, το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα, χτυπώντας συνεχώς.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, το μπέικιν και τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά.
Σε μια μεγάλη φόρμα του κέικ ή σε δύο μακρόστενες στρώνουμε καλά χαρτί ψησίματος (διαφορετικά κολλάει) και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε στους 170οC για 1 ώρα στον αέρα ή προσαρμόζουμε το χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος ανάλογα με το πώς ψήνουμε τα υπόλοιπα κέικ ανάλογα στο φούρνο μας.
glikiazoi