Subscribe:

Ads 468x60px

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Κουλουράκια Σμυρνέικα (πασχαλινά)


Μία παραδοσιακή συνταγή για κουλουράκια Σμυρνέικα για τις ημέρες του Πάσχα και όχι μόνο. Λαχταριστά, μυρωδάτα και τραγανά, έρχονται από την άλλη άκρη του Αιγαίου στην κουζίνα σας..

Προετοιμασία 20΄

Μαγείρεμα περίπου 25΄

Υλικά
1300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
8 αβγά χωριστά κρόκους και ασπράδια
1 κρόκο αβγού για το άλειμμα
280 γρ. ελαιόλαδο Αλτις Κλασικό
3 φακελάκια βανιλέτα Alsa
550 γρ. ζάχαρη
Χυμό πορτοκαλιού ελαφρά χλιαρό
3 κουτ. γλυκού αμμωνία ανθρακική
Ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι

Οδηγίες Παρασκευής

Kοσκινίστε το αλεύρι, προσθέστε το ελαιόλαδο Αλτις Κλασικό.

Σε ένα μικρό μπολ βάλτε το χλιαρό χυμό πορτοκαλιού μαζί με την αμμωνία και την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Χτυπήστε σε μία άλλη λεκάνη τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν και σε μία άλλη λεκάνη χτυπήστε τα ασπράδια για να γίνουν μαρέγκα.

Βάλτε το μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη στο κέντρο του αλευριού με το λάδι και ζυμώστε ελαφρά.

Προσθέστε λίγο λίγο τη μαρέγκα.

Ενσωματώστε το χυμό πορτοκαλιού στο μείγμα της ζύμης και ζυμώστε πάλι ώστε να γίνει μία αφράτη μαλακή ζύμη.

Πλάστε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα.

Τοποθετήστε τα σε αλειμμένο ταψί με ελαιόλαδο Αλτις Κλασικό αραιά διότι φουσκώνουν.

Τέλος αλείψτε το κάθε κουλουράκι με κρόκο αβγού.

Ψήστε σε μέτριο φούρνο προθερμασμένο στους 170 για 20 – 25 λεπτά.